Što jesti tijekom mjesečnice?




Na koji se način menstruacija igra s našim kilogramima?
Što jesti za vrijeme menstruacije?
Kako smanjiti bolove?
Hrana kao 'lijek'?

Sve su to pitanja koja nas muče pred one dane u mjesecu, kada nas PMS udari svom svojom snagom teško je staviti pod kontrolu emocije, raspoloženje i jaku želju za određenim namirnicama. Uz sve to kada još uključimo i nadutost, bol, grčeve, a na kraju i krvarenje, teško je planirati svoju prehranu i uzimamo sve što nam je pri ruci kako bi si olakšale te dane, često u kombinaciji s tabletama protiv bolova.



Neke žene tijekom menstruacije mogu dobiti i do dva kilograma, srećom to nestaje nakon ciklusa, ali svejedno predstavlja jednu vrstu šoka organizmu. Pa pogledajmo koji su to čimbenici bilo iz okoliša ili unutar našeg organizma koji se poigravaju nama tijekom menstruacije. 
Prvo svakako treba spomenuti povećano zadržavanje tekućine u tijelu pod utjecajem ženskog spolnog hormona estrogena koji najvišu razinu postiže neposredno prije početka menstruacije. To nam uzrokuje nadutost i određenu dozu nelagode, dobra je vijest da razina estrogena pada nakon što počne krvarenje.
Izvor

Osim estrogena, s nama se poigrava i hormon progesteron čija razina raste u drugoj polovici menstrualnog ciklusa što uzrokuje zadržavanje vode, osjetljive grudi i dobivanje na težini zbog vode koja se zadržala u organizmu. Prema nekim teorijama uloga progesterona je priprema tijela ukoliko dođe do oplodnje jajne stanice. Hormon izvlači tekućinu iz krvnih žila te je prenosi u tkivo pa kod nekih žena grudi mogu narasti čak za jedan broj. Ako do trudnoće ne dođe razina hormona progesterona pada i tijelo se s završetkom menstruacije vraća u prijašnje stanje.



Osim poigravanja s razinom hormona, tijelo se poigrava i s našim apetitom te našim afinitetima. Tako imamo slučaj da žudimo za kaloričnom hranom, slatkim, slanim, a sve su to namirnice koje pridonose još većem zadržavanjem tekućine u tijelu. Iako najmanje žudimo za brokulom, voćem i povrćem, ipak su to namirnice koje bi nam najviše pomogle tijekom menstruacije i pomogle u smanjenju simptoma nadutosti. Uz svu tu izraženu želju za kaloričnom hranom vrlo vjerojatno u većini slučajeva odlučite se na preskakanje svakodnevne tjelovježbe, odlaska u teretanu, na jogu, … Obzirom da se osjećate naduto, umorno, bolovi vas prikuju za krevet, vježbanje vam je možda zadnje na pameti, ali zapravo, kretanje i znojenje tijekom tih dana u mjesecu pomažu da se osjećamo bolje.  Znojenjem uspijevamo iz tijela izbaciti višak vode, a hormon endorfin koji nastaje kada se bavimo fizičkom aktivnošću olakšat će nam bolove i grčeve u trbuhu. Ali svakako zapamtite, ukoliko se stvarno ne osjećate dobro i sposobno za tjelovježbu, nemojte osjećati grižnju savjesti zbog toga, ipak unatoč svim savjetima, Vi najbolje poznajete svoje tijelo!
Kad pogledamo cijelu perspektivu i problematiku menstrualnog ciklusa dolazimo do zaključka da 'lijek' kao i u većini slučajeva i bolesti, možemo potražiti u hrani…

Koje su to namirnice koje bi trebali konzumirati za vrijeme menstruacije?


Kako si pomoći protiv bolnih grčeva? 

Za početak svakako preporučam čajeve, dvije šalice dnevno čaja od kadulje, kamilica pomaže u ublažavanju bolova i dobro ju je piti tri do četiri puta dnevno, čaj od sjemenki kima pokazao se efikasnim u sprječavanju grčeva koji se znaju pojaviti tijekom trajanja menstruacije.


Od mliječnih proizvoda najbolje je jesti proizvode organskog podrijetla, probiotički jogurt i svježi posni sir, a izbjegavajte punomasno mlijeko i sireve. A ako ste veliki ljubitelji kruha onda svakako posegnuti za kruhom i pecivima od cjelovitih žitarica.     

Kako spriječiti glavobolje?

Pravilni i redoviti unos povrća može glavobolje, naime povrće ne sadržava masnoće koji su česti okidač glavobolja, a hranjive tvari iz povrća pomažu da krvne žile i živci rade pravilno. Na taj način odupiremo se glavobolji koja nastaje pod utjecajem pada razine estrogena što dovodi do upale unutar moždanih stanica i krvnih žila.


Kako umanjiti nadutosti? 

Naime u tome nam najbolje mogu pomoći orašasti plodovi. Pola šalice oraha, lješnjaka, badema smanjiti će nadutost za pola jer su bogati protuupalnim spojevima koji smanjuju proizvodnju prostaglandina.

Što izbjegavati?  

Za početak treba izbjegavati bilo koju vrstu prerađene ili konzervirane hrane. Prerađene namirnice sadrže natrij koji uzrokuje zadržavanje vode i čini tijelo nadutim. Pržena hrana životinjskog ili biljnog podrijetla sadrži visoki postotak masnoća i ulja i treba ju također izbjegavati. Na taj način tijelo održavamo stabilnim i smanjujemo grčeve i bolove. Meso sadrži visoku razinu zasićenih masti koje mogu izazvati upalu i bol pa se najviše preporuča konzumacija piletine, puretine i bijele ribe. I za kraj slatkiši, bez kojih tako teško možemo zamisliti život, a kamoli PMS i menstruaciju, ali posebno tijekom menstruacije slatkišima i slatkim sokovima jasno i glasno treba reći ne. Umjesto slatkiša, zasladite se voćem ili orašastim plodovima.

I možda najveći problem koji nam se na kraju može dogoditi je to da se kilogrami zadrže. Stoga pokušajte nakon menstruacije unositi dovoljno tekućine u tijelo, jesti proteine poput grčkog jogurta, te na kraju krajeva jesti razumno i više puta manje obroke.

autor članka:  Dr.sc.Marina Panek

Fotografije_ PEXELS

Primjedbe

   

Preporučeno

RECENZIJA: ZIAJA –goat's milk MASKA ZA KOSU

RECENZIJA: MANZARA – Haljine 2017 - NewIN