DIY – Petominutni Homemade Piling




Pozdrav svima! U današnjem postu provesti ću vas kroz proces pripreme pilinga za tijelo kojeg sama jako volim. Post je kncipiran tako da pokazuje sve korak po korak tako da ćete danas gledati moje rukice na djelu. Pa, možemo početi!

Piling je za mene jedna od osnovnih metoda  njege kože tokom toplih ljetnih mjeseci. Iako bi trebao biti uključen u rutinu tokom cijele godine, u ovom ljetnom periodu moja potreba je za njim pojačana iz nekoliko razloga. Prvi je taj da koristim pretežno sredstva za samotamnjenje jer sam izrazito svijetle puti, imam puno madeža i ne izlažem se suncu više nego što bi trebalo, a istini za volju, preplanulu put obožavam. Piling omogućava kremi za samotamnjenje ravnomjerni nanos i sprječava one ružne mrlje koje nastaju zbog mrtvih slojeva kože (ako vas zanima rutina samotamnjena slobodno ostavite u komentarima i napisati ću post i o tome). Drugi razlog jest taj što je depilacija ljeti puno češća tako da volim „ispolirati“ kožu prije svake depilacije kako bi se bolje obrijala ili kako ne bi imala problema s uraslim dlačicama. 

Kada ga ovako često koristim, kupovanje pilinga postane pomalo ekonomski izdašno za jedan studentski budžet jer dobra teglica pilinga može koštati i oko 40-50tak kuna a vrlo brzo prođem kroz nju jer ga često koristim.

Unazad dvije godine sam probala razne alternative sa šećerom soli i slično, međutim nikada nisam kombinirala više sastojaka do prije par tjedana. Mogu reći da sam pronašla savršen omjer i savršenu kombinaciju sastojaka koje svi sada sigurno imate kod kuće a, vjerujte mi, njegova priprema vam neće oduzeti niti 5 minuta. Stoga,  bacimo se za početak na popis sastojaka. 

Prvo u najvećem omjeru ćete trebati sol. Sol je odlična kao piling jer blago nagriza i odstranjuje mrtvu kožu bez da je pretjerano agresivna. 

 Idući sastojak je šećer, jer su njegove čestice najkrupnije i omogućuje da dobro istrljate kožu te od zrnastih sastojaka će vam još trebati samo kava.

 Kava je odlična jer se neće početi rastapati, zrnca su jako sitna i omogućiti će pilingu da ispolira tijelo do sitnih pora. Dat će divan miris pilingu i jako ružan izgled haha ali taj dio je potpuno zanemariv. 

Na kraju najbitniji sastojak je upravo neka vrsta ulja. Po mojoj preporuci  to bi bilo kokosovo ulje, koje je naravno rastopljeno odnosno u tekućem stanju ili maslinovo ulje. Oba ova ulja imaju fantastične beneficije za kožu. Međutim dobro se zna dogoditi da se takva ulja baš na taj dana ne pronađu u vašoj kuhinji, pa ih možete zamijeniti običnim suncokretovim ili nekim drugim uljem koje imate. Bitno je samo da povežete smjesu u gušću pastu koja će na kraju vašu kožu ostaviti hidratiziranom a ne isušenom.

Priprema je nadasve brza i jednostavna. Kao bazu stavljam najviše soli oko 3 velike žlice, 1 i pol žlicu šećera i 1 žlicu kave. To odmah dobro promiješam. Nakon toga dodajem po malo ulje dok se sve ne poveže ali nikako ne previše jer trebate teksturu guste paste. Ako ste  pretjerali s uljem, dodajte još soli.




Kad je sve pomiješano, piling je spreman za korištenje, ja ga nanosim na cijelo tijelo, lagano istrljam i ostavim max 1 minutu kako bi sol odradila svoje. A rezultat i trebala biti baršunasta i hidratizirana koža upravo zbog ulja koje ste koristili za povezivanje smjese. 


Ovaj piling me oduševio zato jer je: učinkovit, konkretan, jeftin, ne zahtjeva puno vremena za pripremu, kožu ostavlja mekom i nahranjenom. Čak do te mjere da uopće nemam potrebu za losionima. 

Ako imate volje i malo vremena probajte i vi! Rezultat bi vam se mogao jako svidjeti! 

Koje proizvode vi koristite za piling? Imate li svoje DIY recepte ili pribjegavate kupovnim verzijama?
Do idućeg puta, lijep pozdrav!
Xoxo, Vaša Iv.

Primjedbe

  1. odlicno, bas sam pred malo googlala ako cu naci negdje ovako jednostavan piling a da ga mogu doma napraviti :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jeej onda je moj post došao kao naručen :) javi kako ti se svidio piling :)

      Izbriši
  2. Super slike, bolja uputstva daješ nego što su na Coolinarici neki recepti napisani haha. :) Baš sam neki dan razmišljala kako recimo Ulolini pilinzi imaju malo sastojaka i da bih ih ubuduće mogla sama doma raditi :D Dva ili tri ulja, krupna i obična sol, i ako kupim eterično ulje, ako ne nije niti bitno

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Haha :') trudila sam se. Pa u principu opce nije teško sloziti piling. Još ako netko želi kvalitetnije sastojke od ovih koje sam ja koristila a ne samo ono sto se već nalazi doma ... Može se napraviti prava poslastica za kožu :D

      Izbriši
  3. Šećer ne bih preporučila za piling jer ima jako oštre ivice i kožu može ozbiljno oštetiti. Za telo još ajd, ali za lice nikako...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, definitivno je najgrublji od svih sastojaka koje sam umiješala i zato sam stavila najmanje. Ali slobodno se može izbaciti iz smjese ako netko ima osjetljiviju kozu i piling ce i dalje funkcionirati :)

      Izbriši
  4. Odlična ideja za home made piling! Meni kava stoji u ormariću u kupaonici već neko vrijeme i nikako da stignem napraviti piling s njom. :/ Nakon ovog pročitanog posta bacam se na izradu jer sve potrebne sastojke imam. Do sada sam najčešće kupovala Avonov piling sa mirisom čokolade koji zna biti jako povoljan kada je na akciji i bila sam zadovoljna njime. Miris mu je fantastičan (no više za zimske mjesece) i dovoljno je grub tako da mi je odstranjivao sve odumrle stanice na koži. Karmen

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! :) Nadam se da ćeš se upustiti u izradu i da će te oduševiti kao i mene :) A što se Avonovog pilinga tice, nisam probala ali čim je čokolada u pitanju, znam da odlično miriše :D

      Izbriši

Objavi komentar

   

Preporučeno

RECENZIJA: MANZARA – Haljine 2017 - NewIN

RECENZIJA: ZIAJA –goat's milk MASKA ZA KOSU