Kako zaštititi kosu tijekom pranja?




Pozdrav dragi moji! Bez obzira na vaš tip, duljinu i  potrebe vaše kose, postoje određene metode zaštite kad je ona najkrhija a to je upravo tokom pranja.  Za zdravu kosu nisu bitni samo dobri proizvodi nego i kako i postupate s njom. Jeste li znali da je od izuzetne važnosti tokom pranja: kako  i kada češljate kosu, kako i gdje ju šamponirate, količina proizvoda koju nanosite, kakav ručnik koristite i još puno toga? Kod mene a pogotovo za moj tip kose, pranje je nešto što obavljam po pravilima koje sam naučila tokom godina istraživanja. Stoga danas upravo to dijelim s vama!


Prije ulaska pod tuš, najčešće posvetim par minuta potpunom raščešljavanju kose.  Ovo već radim godinama, otkad mi je kosa podosta duga i jako puno pomaže oko samog sprječavanja  velikih zapetljanih dijelova i čvorova nakon pranja.  Koristim normalnu četku za kosu a s raščešljavanjem počinjem od vrhova kose prema korijenu. Ovo je jako bitno ako je kosa zapetljana  jer ako ju češljate od korijena čvorovi koji  se najčešće nalaze oko uha, ispod kose oko vrata i slično će se još više zapetljati  i na kraju uzrokovati još više štete.

Tek kada je potpuno raspetljana krećem s pranjem. Prvo, poželjno je da temperatura vode ne bude previše topla. Idealno bi bilo da je mlaka međutim kako sam ja veliki obožavatelj jaaako tople vode,  samo nastojim da voda ne bude vruća. A zadnje ispiranje regeneratora s kose radim s što hladnijom vodom, idem do te mjere koliko mogu podnijeti.  Ovo je bitno jer hladan mlaz vode zatvara kutikulu kose čineći ju sjajnijom nakon sušenja. Isti princip vrijedi i kod feniranja. Zadnjih nekoliko minuta ohladite kosu s nižom temperaturom ili čak potpuno hladnim mlazom zraka koji će fiksirati frizuru i dati joj dodatan sjaj.  


Nakon što temeljito smoćim kosu, krećem sa šamponiranjem. U pravilu radim to dva puta. Prvi put kako bi oprala proizvode i onaj najteži sloj prljavštine a drugi puta da isperem sve što je ostalo.  Šamponiram isključivo korijen kose  u  potpunosti izbjegavajući kosu od ispod uha pa sve do vrhova. Isto tako, ne sakupljam je na vrhu glave jer to prouzrokuje samo dodatno zapetljavanje i na kraju oštećenje.  Nije ni poželjno koristiti pretjeranu količinu šampona jer se onda teško ispire i dodatno otežava kosu. 


Nakon toga nanosim regenerator u obilatoj količini i pomoću češlja s jako širokim zupcima raspetljavam kosu. U  pravilu nije uopće zapetljana ako se pridržavam prijašnjih koraka ali češalj pomaže bolje rasporediti proizvod po kosi, tad spletem kosu u pletenicu i ostavim da odstoji bar 3 minute  dok se tuširam. 

Nakon ispiranja s mlakom vodom, kosu obavezno umatam u pamučne majice.  Ovo je promjena koju sam uvela prije godinu dana  i vidim velike promijene u kvaliteti kose prije i sada. Kosa je najosjetljivija kada je mokra a ručnici za tijelo su dosta grubi i agresivni te prouzrokuju elektricitete i frizz efekt. Isto tako kosu ne trljam već iscijedim laganim stiskom i zamotam u majicu na svega 15 minuta. 

Važno je pustiti kosu da pusti vodu i da ju majica upije jer to smanjuje vrijeme feniranja i samog sušenja na bilo koji način za 50% ako ne i više.
Isto tako ako nanosite proizvode za njegu i stajling biti će puno učinkovitiji na posušenoj kosi nego na potpuno mokroj jer voda može na neki način razbiti formulu proizvoda i učiniti ga manje učinkovitim.  

Nakon 15 minuta držanja kose u turbanu, prvo nanosim regenerator  spreju i potom s istim širokim češljem raspetljavam kosu i u pravilu to jako glatko prođe, zatim nanosim serum na vrhove  i pjenu za volumen i punoću kose na korijen. Izbjegavam nanošenje na dužinu kose jer pjene sadrže agresivnije sastojke koji mogu isušiti  kosu.  



I potom sve još jednom pročešljam, od tu nadalje sušim kosu, za to koristim Remington sušilo koje je relativno novo u mom vlasništvu. Volim što je izrazito moćno tako da mi cijela kosa bude suha već kroz 5 minuta feniranja.  

I to je ukratko moja rutina pranja kose. Imate li i vi slične navike i da li pazite na svoju kosu tokom pranja i oblikovanja? 

Šaljem vam puno pozdrava!
Xoxo
Vaša, Iv. 



Primjedbe

  1. Na žalost, ne pazim nimalo :D Trudim se završavati pranje kose mlazom malo hladnije vode, ali ne ide mi to baš najbolje :) planirala sam isprobati pamučne majice ali nikako se sjetiti xD
    Post je odličan :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga :)) pamučne majice svakako probaj ispočetka neće biti drastična promjena ali s vremenom se vidi :))

      Izbriši
  2. Imaš sličnu rutinu pranja kose kao i ja, čemu sam također posvetila cijeli post, no ovo za pamučnu majicu prvi put čujem. Najviše vremena posvećujem njezi kose i znam koliko je teško istovremeno imati dugu i zdravu kosu. Odličan post i definitivno ću isprobati ovo s pamučnom majicom.

    OdgovoriIzbriši
  3. Kad imam dugu sam na isti način šamponiram: samo korijen, bez dodatnog šamponiranja i petljanja vrhova, ne koristim regenerator, nikada nisam imala problema s vrhovima niti nekom strašnom zapetljanošću kose :)
    zanimljivo je ovo s pamučnim majicama, baš ću probat, ioanko ih imam previše :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

   

Preporučeno

RECENZIJA: MANZARA – Haljine 2017 - NewIN

RECENZIJA: ZIAJA –goat's milk MASKA ZA KOSU