Kako i zašto se šišam SAMA?



Izvor

Vjerujem da velika većina vas koja je kliknula na ovaj post bar jednom u rukama držala škare i pokušavala se igrati frizera. Moj zadnji posjet frizeru bio je prije dobrih 6-7 godina ako ne i više.  Budući da mi je upravo  vrijeme za ići pod škare, odlučila sam se na ovaj post. Ako vas zanima kako i zašto to radim sama nastavite čitati. Isto tako prije nego što počnem, htjela bih naglasiti da nikako ne zagovaram da svi frizeri rade loš posao i da je odlazak frizeru za „bez veze“. Ipak oni su profesionalci u svom području i u većini slučajeva  će posao obaviti na razini zadatka.

 Moj zadnji posjet frizeru bio je davno, dok sam još bila klinka. S ovim sam započela u prvom razredu srednje škole kada sam maštala o dugoj kosi. Taman u to vrijeme krenula sam s gledanjem YouTube-a i otkrila hrpetinu videa na tu tematiku. Ne moram vam ni reći da je znatiželja prevladala i brzo sam skupila hrabrosti i upustila se u avanturu sa škarama. 

Moji rezovi nikada nisu bili drastični, niti mi se dogodilo da sam „krivo“ odrezala kosu. Uvijek su to bila mini šišanja od 1cm do 3 cm gdje sam samo poravnavala vrhove i rješavala se ispucale i mrtve kose.  Ne gubeći puno na dužini i donekle održavajući kvalitetu kose. 

U početku nisam imala razvijene tehnike niti sam znala puno o tome, međutim s vremenom sam pohvatala par trikova s kojima ovu rutinu obavim u 5-10 minuta.  Danas, moja kosa je duplo duža nego li je bila kada sam krenula s ovim i mislim da dokle god se ne odlučim na drastičnu promjenu, ne ću se upuštati u ruke profesionalca. 

Moj tip kose je specifičan, trenutno imam dugu kosu koja je na tanjoj strani, inače je valovite do kovrčave  teksture ali često ju ravnam i oblikujem što je s njom izrazito lako. Najčešće se istanjuje na području vrhova i upravo zato mi trebaju sitni popravci svaka dva mjeseca. 8 tjedana između šišanja je za mene optimalno  jer vrhovi  tom periodu izgube na punini a ja  odrežem upola manje od duljine koju sam dobila tokom dva mjeseca,  u prosjeku 2-4 cm. Ovisno o mjesecu i proizvodima koje koristim.

Izvor

Ovo što ja činim preporučila bih vam ako kao i ja puštate dugu kosu ili održavate duljinu. Imate standardan V-rez kose ili potpuno ravan i kosa vam je valovita ili ravna. Kovrčava i kratka kosa zahtijevaju drugačije pristupe i tu nisam previše kompetentna da bih vam dala savijete ali svakako ako ste u toj skupini YouTube je nepresušan informacijama na ovom polju tako da svakako možete pronaći nešto za sebe. Bez obzira u koju kategoriju spadate, ako to tek počinjete raditi, preporučujem da režete što manje dok ne shvatite kako vam kosa reagira na rez pod različiti kutem. 

I sad, da se još dotaknem tematike zašto? Pa, kod mene osobno je puno razloga. 

  1. Imam tip kose  i frizuru koje je lako održavati. 
  2. Šišanja se svode na rezanje vrhova i promijene nisu drastične.   
  3. Uštedim novce koje bi dala na frizera i uložim ih u preparate za njegu te na kraju znam koliko točno želim odrezati i prilagođavam to svojim željama. 
  4. Nema straha da pokažete 2 cm a izađete van bez 10 samo zato jer netko smatra da vam kosa nije zdrava. Dakako ni nije. Izrazito duga kosa koja je krhka poput moje će uvijek imati gdje koji ispucali vrh. Ali danas na tržištu postoji  toliki široki asortiman proizvoda i preparata koji će lako umanjiti  ili spriječiti tu situaciju.
  5. Moja iskustva u salonima od najranije dobi nikada nisu bila pretjerano ugodna i zadovoljavajuća.

Što se mene tiče ja ću nastaviti rezuckati svoju kosu. A vi ako se odlučite na takav pothvat, evo kako ja to radim. 

Meni osobno je najlakše šišati kosu kada je potpuno suha i potpuno ravna. Tako da prije šišanja obavezno prethodi temeljito peglanje kose.  Inače, kada peglam kosu činim to vrlo brzo ravnajući samo ono što je nužno ali u ovakvoj situaciji kosu razdijelim i u nekoliko slojeva te svaki temeljito ispeglam kako bi vidjela koliko mi je kosa duga i da li je rez ravan.  

Dakako postoji i opcija šišanja mokre kose ali ja se nekako ne usudim jer kosa ima tendenciju doimati se duže kada je mokra nego li kada je suha. 

Idući korak ovisi ponajviše o tome kakva je vaša kosa. Moja je izrazito tanka pa ju šišam u jednom mahu ne dijeleći ju na slojeve. Ali ako imate dosta kose svakako  ju podijelite bar na dva sloja jer ćete postići ravnomjerniji rez.  

Meni najlakša je tehnika za V-rez kose. Sve što trebate je kosu podijeliti na pola i svaku stranu kose ravno počešljati naprijed, potom što ravnije odrezati na željenu duljinu. Kosa će vam od naprijed biti potpuno ravna, dok će odzada padati  u lagani V  oblik. Pri ovom šišanju uzmite u obzir da će kosa biti duža odzada nego li odnaprijed. 

Izvor

Isto tako preporučujem što oštrije škarice jer tupe zapravo oštećuju kosu i prouzrokuju listanje vrhova, praktički radite više štete s tupim škarama nego koristi. Znam da može biti teško doći do profesionalnih škara. Ja sam se na primjer snašla tako da imam škare koje su namijenjene za rezanje papira ali posebno naoštrene kako bi mogle savršeno rezati kosu. 

Šiške šišam držeći šare okomito u odnosu na kosu jer ne želim toliko oštar i pravilan rez. Lagano usmjerite prema suprotnoj strani lica, kako bi rez bio neprimjetan.
Moja filozofija oko šišanja ovdje staje. Nadam se da je ovaj post bio koristan i pišite mi da li se vi upuštate  u ovakve pothvate ili radije posjećujete profesionalca?
Šaljem puno pozdrava!
Xoxo
Vaša, Iv!

Primjedbe

  1. Isto radim :-) i nabavila sam profesionalne makaze; i sada kada ponekad odem frizeru nikada nije primjetio da je nešto neravno i da se sama šišam

    OdgovoriIzbriši
  2. Takodje i ja, i to veoma dugo: frizeru poverim samo drasticnu promenu boje i drasticnu promenu oblika. Sve ostalo radim sama iz slicnih razloga kao i ti:1. Oduzima mi vremena. 2. Kosta puno novca 3. U 90% poseta frizeru nisam zadovoljna uslugom (cast retkim izuzecima-kao sto je na primer Ana Mari Studio lepote na Banjici u BG, koji mi zaista dobro odrade posao, ali kako ne zivim u BG vec u Skoplju-to je retko). Zadnji put sam poverila izvlacenje pramenova lokalnoj frizerki ovde u Skoplju-i sprzila mi je kosu, sto se meni, kada sama to radim nikada ne dogodi. Takodje imam losa iskustva sa fancy-frizerima, koji ti zaboga "kreiraju" i ja tu njihovu kreaciju moram da nosim duuugo na sopstvenoj glavi i oko lica. Zato sam kao i ti "opremljena" i takodje se sisam na pispeglanu i suvu kosu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mene je na ovo potaklo upravo to što najčešće mi nisu napravili ono što želim, odnosno uvijek odrezali previše. Još ne bojama kosu, ali za to bi već išla nekome jer bi me samu bilo strah :')

      Izbriši
  3. Ja volim i jedno i drugo. Mada više volim da odem kod frizerke, nemam toliko poverenja u sebe :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Razumijem te :D ali ako imaš dobru frizerku koja sluša što tražiš onda ni nema potrebe. :D

      Izbriši
  4. Super tekst,ali trebas snimiti video. Mene npr. porebno zanima nacin sisanja siski

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Razmišljala sam o tome, ali prekasno jer sam već obavila šišanje haha. Idući put onda kada kosa bude spremna možda se odlučim snimiti pa ažuriram post! :))

      Izbriši
  5. Nisi kompetentna davati savjete, a ne kompetitivna. :D Odlican post!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Haha. Nije mi 1. put da mi je autocorrect u Wordu promijenio ovu riječ u nešto drugo :'')) a ja nisam ni služila u moru teksta, hvala popravljam i drago mi je da ti se post sviđa!

      Izbriši
  6. I ja se znam kratiti sama. I da pogriješim na mojoj kovrčavoj kosi ionako se ne vidi puno :) I 90% frizera mi je skidalo 10 cm, a kažeš im 2-3...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je jedan od glavnih razloga zašto sam i prestala ići :\ kosa jednostavno nikad nije stigla rasti jer je uvijek previše odrezani.

      Izbriši
  7. Svaka ti čast..ja sam par puta skroz zeznula sa šiškama, pa sam odustala..
    sada kada ih puštam, možda se ponovno usudim :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Treba malo prakse ali ova metoda kojom ja radim nije preteška. ^^ pokušaj po malo i vjerukem da ćeš uspjeti :)

      Izbriši
  8. Savjet za kovrčavu kosu: 1. nikad ne odlaziti kod frizerke 2. suha kosa 3. uzmi svaku kovrču i cvakni malo vrhove tamo gdje je stanjena 4. drži fige da se u budućnosti pramenovi spoje u istu kovrču (nemoguće :') ) bar tako kod mene funkcionira hahah, super post kao i uvijek :) ^^

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hahah Hvala Iris ^^ moj stručnjak za kovrčice :))

      Izbriši

Objavi komentar

   

Preporučeno

RECENZIJA: MANZARA – Haljine 2017 - NewIN

RECENZIJA: ZIAJA –goat's milk MASKA ZA KOSU