Pranje i održavanje kistova za nanošenje šminke.



Higijena kistova za makeup je posebno bitna. Bilo da se šminkate za vlastite potrebe ili  se bavite šmikanjem drugih. Čak iako posjedujete samo jedan kist a za sve ostalo koristite prstiće, to ne znači da biste ga trebali prati jednom godišnje (doh!).  Kistove koristim već 3-4 godine i do sada sam razvila svoju tehniku pranja i održavanja koja najbolje funkcionira za mene. Za sve korake i savjete, nastavite čitati.



Za početak, moram reći da se ovaj proces inače odvija u kupaoni, međutim ovako mi je bilo mnogo lakše slikati.

Voda, šampon i ulje na kraju (maslinovo)
Inače za pranje koristim tri zdjelice u koje stavljam običnu vodu, ( čisto radi uštede da  voda ne teče iz slavine dok samo trebam smočiti kistove), ulje i bilo kakav šampon koji mi je pri ruci.

 Ovaj put je to Garnierov šampon, i maslinovo ulje.

 Također koristim i Brushegg čiju sam recenziju pisala davno a možete ju pronaći na sljedećem linku

Kistovi prije pranja priređeni na papirnatom ručniku.
Pranje kistova za sjenila pudere u prahu rumenila i slično (sve proizvode koji nisu vodootporni) započinjem tako da ih smočim i lagano utopim u šampon i zapjenim na brushegg-u te ih ostavim sa strane da odstoje dok ne budem ispirala. 

Voda

Šampon

Zapjeniti ih na brusheggu
 Jedina razlika je kod vodootporne i teške šminke i kistova kojima ju nanosim. Poput kistova za tuš, pomadea za obrve, korektora  pa čak i pudera, nastojim ih prati tako što nakon što ih smočim, lagano ih utapkam u ulje i umasiram u kist kako bi ulje razbilo taj makeup i onda tek kist stavljam u šampon i zapjenim.

Voda

Ulje
Umasirati kist na brushegg


Ponoviti postupak sa šamponom.
Budite oprezni samo da ne koristite previše ulja i da ga dobro isperete jer bi kistovi u protivnom mogli biti masni. I to je to u samoj srži. 

Kistovi su spremni za ispiranje.
Nakon što sve kistove zapjenim, slijedi ispiranje pod mlazom vode, tako da su dlačice okrenute prema dolje kako  voda ne bi  ušla u kist, i nakon toga, uz pomoć vlažnih maramica brišem dršku kista i slažem ih na ručnik. 




Neki preporučuju da kistove sušite s dlačicama prema dolje međutim ja ih osobno nemam na što pričvrstiti tako da su kod mene u vodoravnom položaju.

I to je to. Kako vi perete kistove? I koliko često to činite? 

Do sljedećeg puta lijep pozdrav! 

Xoxo

Vaša, Iv.

Primjedbe

  1. Moj savjet za sušenje kistova ti je da zarolaš malo jedan kraj ručnika i da ih postaviš u nakošeni položaj i ako pereš kistove od prave dlake da uzmeš neki blaži baby šampon :)
    Inače, odličan je post i nadam se da će potaknuti one koji rijetko peru kistove da to čine češće! Nije teško, zahtijeva malo vremena, ali je itekako korisno i obavezno!:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga :)) Kistići su vecinom e-bay i sintetički pa im ne smeta malo grublji šampon, dapače bolje mi se operu :O :) Ovo s nakošenim položajem s peškirom sam znala tu i tamo napraviti :) Dobar trik ako ih se nema gdje staviti da "vise" haha :)

      Izbriši
  2. I ja sam u početku prala savšamponom pomiješan s mas.uljem..a sad već zadnjih par mjeseci četkice perem s sapunom za robu(ajax)..
    Nevjerovatno kako ih dobro opere pogotovo kistove za puder i korektor..poslije toga na te kistove stavljam prirodno sredstvo za dezinfekciju od aloe vere da ubije sve moguće bakterije..
    Nakon svakog šminkanja obrišem kistove u vl.maramicu,a ako su jače zaprljani očistim ih mur tekućinom za kistove...jednom tjedno obavezno generalka..
    Ovo što je Iva navela za motanje ručnika radim i ja,super ideja..
    Post ti je odličan,samo naprijed

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :) Ovo za Ajax nisam još čula :D I definitivno moram uvesti sredstvo za dezinfekciju nekako taj korak uvijek zanemarim haha :)

      Izbriši
    2. U biti to je sapun za robu...odlično ih opere i nisam primjetila ništa loše a već tako perem nekoliko mjeseci..

      Izbriši
    3. U biti to je sapun za robu...odlično ih opere i nisam primjetila ništa loše a već tako perem nekoliko mjeseci..

      Izbriši
  3. Ovakav post imam natipkan vec par mjeseci i nikako da uradim dobre fotke da ga objavim. Ja kistove za puder i korektor perem micelarnom jer mi ju je puno lakse isprati nego ulje. Nemam ni ja nigdje pricvrstiti kistove vec stavim sto deblju knjigu na stol preko koje stavim rucnik i napravim ''stepenicu'' i onda ih stavim tako da leze nakoseno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da ulje može biti teže za isprati ali ništa drugo mi ne skida primjerice vodootporni tuš i korektor do kraja tako da to koristim samo ondje gdje moram haha :) ovo s knjigom je super ideja :) Nadam se da će se posrecit tim fotkicama :))

      Izbriši
  4. Vrlo slična rutina i kod mene s tim da kistove za puder, tuševe, kremasta sjenila i slično perem odmah nakon uporabe, a ostatak ekipe cca jednom u 5-7 dana. Kistove iz kita ako imam jednu klijenticu perem klasično, a ako mi se kao danas zadesi 10 cura zaredom onda ide kombinacija spreja za čišćenje, vlažnih maramica, suhih maramica i dezinficijensa :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bitno je snaći se :D ja u pravilu isto imam generalku jednom tjedno jer imam kistove za puder duple pa čekam manje više da se skupe a za sjenila je lako očistiti miclearnom il sprejem :))

      Izbriši
  5. Super ti je rutina sa zdjelicama, ja pustim plitivčka jezera iz slavine i to nikako nije uredu..definitivno ću biti više osjećajnija povodom potrošnje vode :) ja svoje perem sa spoil with oil glicerinskim i prirodnim sapunom..taj opere sve živo i neživo..kistovi se blistaju kao novi..i nemam ni ja nikakav stalak koji bi olakšao sušenje pa ih isto držim vodoravno :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To sam i ja radila prije pa sam došla na ovu ideju, ionako je bitno samo da je na kraju voda s kojojm se ispire čista, a ovu iz zdjelica promijenim ovisno o tome koliko kistića perem. U svakom slučaju da ju promijenim i 4 puta i dalje je ušteda na vodi haha :D

      Izbriši
  6. Najčešće perem tekućim sapunom ili šamponom koji mi je pri ruci budući da samo za puder u kamenu koristim kist, za sjenila i obrve, a njih nije teško oprati. Trudim se prati svakih dva, tri dana ovaj kist za puder, ali nekada jednostavno ne stignem pa se otegne od vikenda do vikenda :/ vjerojatno da ih koristim i za tekuće pudere, tuševe i slično bih koristila neku rutinu poput tebe

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Istina, teško je nekada non stop ih prati i čekati da se posuše ali dok je god i na tjednoj razini ok je pogotovo za praškaste proizvode jer ne kupe tooliko bakterija kao tekući :)

      Izbriši

Objavi komentar

   

Preporučeno

RECENZIJA: MANZARA – Haljine 2017 - NewIN

RECENZIJA: ZIAJA –goat's milk MASKA ZA KOSU