Let's talk Shampoos : Kako birati šampone za kosu?


Već dugo razmišljam ovom postu i kako bih ga htjela koncipirati a da bude što jednostavniji i korisniji ukoliko ste u potrazi za novim šamponom. Tijekom godina, probala sam zaista gomilu raznih šampona i nisam ih birala po nekom „razumnom“ kriteriju. Kosa mi je tijekom srednje škole bila podosta kraća nego sada i uvijek sam koristila šampone koji imaju teške silikonske formule a da to nisam ni znala, u nadi da će mi kosa biti zaštićena i što duže rasti.
Međutim, samo se lomila a ja sam presporo dobivala na dužini. Imam tanku kosu, na masnijoj je strani iako nije onakva kakva je bila tijekom puberteta. Duga je recimo preko sredine leđa, prirodno je zlatno plave boje. Uz sve to tanka je s lagano oštećenim vrhovima, što je razumljivo s obzirom na duljinu koju imam.

Prije nešto manje od godinu dana, malo sam konkretnije počela paziti na šampone koje koristim. I bacila se na eksperimentiranje o kojem ćete danas čitati. Da skratim priču, počela sam birati šampone koji su blaži, namijenjeni stvaranju volumena ili jednostavno ne sadržavaju silikone. U početku nisam htjela probati niti jedan šampon na kojem nije bilo naznačeno da ne sadržava silikone jer mi se kosa preporodila kada sam ih izbacila iz uporabe. Upravo najveću razliku u duljini sam dobila u ovom periodu a to pripisujem ovoj promijeni.

Zašto bez silikona?
Silikoni su dobri za kosu ali ne na duge staze kada govorimo o šamponima. U regeneratorima ih i dalje koristim na redovnoj razini, međutim u šamponima izbjegavam. Prvenstveno zato što silikoni pogotovo oni „teški“ se ne ispiru tako lako u vodi i stvaraju ovojnicu oko vaše kose. Zato vam se čini da kada operete prvih nekoliko puta ovim šamponima da vam je kosa prekrasna. Ali na kraju završi u lošijem stanju. Zašto? Zato što je ta silikonska barijera onemogućila hranjivim sastojcima uljima, serumima, da dođu do vaše kose i njeguju ju. Takva kosa onda postaje teška, bez sjaja i lomi se.

Upravo iz tog razloga sam odlučila prijeći na šampone bez silikona. Ispočetka nije bilo neke WOW promijene ali s vremenom sam primijetila da mi kosa ne postaje otežana kao prije i da sveukupno se nešto manje lomi. Prije sam šišala vrhove svakih mjesec dana (jer su se previše istanjili), sada to činim svaka 2-3 mjeseca. I imam više volumena te mi kosa se doima punije. 

Prvi šampon bez silikona bio je od Baleae za volumen koji sam slučajno probala i oduševio me. S vremenom sam htjela i nešto što će imati više njegujući svojstava stoga sam prešla na Elseve Arginine Resist koji također ne sadržava silikone. Ova dva šampona sam se držala mjesecima a onda odlučila testirati i druge brendove. I naposljetku naučiti nešto više o silikonima.

Kada sam započela potragu, evo što sam pronašla. Na žalost ove podatke sam sebi zapisala u bilješku na telefonu tako da ne znam o kojem izvoru se konkretno radi. Ali preuzeto je s interneta, a tablicu sam izradila na stranici : http://www.cosdna.com/eng/ingredients.php :
Popis topivih i netopivih silikona u vodi: 
 
Topivi: Cyclometicone, dimeticone copolyol, hidroxypropyl polysiloxane, laury meticone copolyol
Netopivi: dimeticone (najčešći i njega ćete najprije uočiti a prema tablici i najrizičniji može izazvati akne jer nije topiv u vodi), cetearyl meticone, cetyl dimeticone, stearyl dimeticone, dimeticonol.


U pravilu kod kupnje šampona vodim se sljedećim. Pazim da su šamponi prozirne teksture jer to u 90% slučajeva znači da šampon ima blaga svojstva i manje silikona odnosno da ih (možda) opće ne sadržava. Izbjegavam Dimeticone u potpunosti a ostale silikone s popisa, pazim da se ne nalaze popisu ako ih i ima onda da nisu na samom vrhu. Jer svaki popis sastojaka kreče od sastojka koji je najviše sadržan u formuli. Do sada sam izbjegavala šampone koji su namijenjeni volumenu jer sam smatrala da će isušiti kosu. Iako je to kod nekih šampona moguće Imajte na umu da ipak nisu svi šamponi isti. Upravo zato vam donosim drugi dio posta o svim šamponima koje sam probala otkako sam počela birati po ovom kriteriju i kakav efekt su imali na moju kosu.

Šamponi koje sam probala…

L'OREAL ELSEVE 





Prvi o kojem ćemo govoriti je ujedno i najzahvalniji za moj tip kose, a znam da ga i dosta djevojaka hvali. Radi se o L'OREAL ELSEVE Arginine Resist šamponu u light verziji. Ako se me pratili možda i već znate da mi je ovaj šampon bio u brojnim favoritima i preporučivala sam ga naširoko. Ukoliko imate isti tip kose kao ja a to ste mogli pročitati prvom dijelu posta, onda probajte ovaj šampon. Namijenjen je slaboj kosi koja se brzo masti, ostavlja kosu čistom, ne isušuje, ne otežava. I kosa vam se neće naviknuti na njega. Ja sam potrošila 4-5 bočica uzastopno prije nego sam krenula s eksperimentiranjem kod drugih brandova (a to se kod mene nije nikada dogodilo do tada). Definitivno je ovo službeno najbolji šampon koji sam koristila.
  
NIVEA DIAMOND 





Do nedavno sam koristila i NIVEA DIAMOND VOLUME CARE šampon koji je namijenjen tankoj slaboj i beživotnoj kosi. Ne daje isti osjećaj kao L'orealov šampon ali i dalje je zaista odličan. Više će proći kod djevojaka koje imaju puno kose ali ta je kosa tanka i sklona petljanju. Zaista poboljšava sjaj, daje lagani volumen ali ništa spektakularno i olakšava raščešljavanje. Ni u kojem pogledu ne isušuje kosu iako se radi o volumnizirajućem šamponu i čak mislim da ima jedan od najzanimljivijih sastava s obzirom na to da ne navodi da ne sadržava silikone. Za ovaj šampon imate tople preporuke.

GARNIER FRUCTIS 
 




Trenutno koristim Garnier OIL REPAIR 3 šampon. Namijenjen suhoj kosi, sadržava tri ulja. I IMA u sastavu silikon amodimeticone. Međutim, nalazi se na samom kraju popisa i nema komedogena svojstva te služi za smanjivanje frizz-efekta. Odličan će vam biti ako vam je kosa tanka i suha, međutim nisam primijetila da mi masti kosu više nego drugi šamponi niti ju otežava pa ga mogu koristiti i djevojke s normalnim tipom kose. Naravno, ovaj šampon ne daje pretjeran volumen kosi. Ali nakon pranja, kosa ima zaista impresivan sjaj u odnosu na ostale spomenute šampone.

BALEA





Baleini šamponi uopće ne sadržavaju silikone i s njima sam zapravo započela. Ono što meni fali kod ovih šampona su određena njegujuća svojstva, jer mi kosa redovnom uporabom ovog šampona postaje suhasta na vrhovima. Miris ovog primjerka je božanstven i svejedno volim tu i tamo promijeniti i oprati kosu s njim. Preporučila bih ga djevojkama koje imaju dužinu kose do ramena i vole voćne mirise :D

SCHAUMA





I na kraju imamo Schaumu POWER VOLUME 48H, još jedan šampon koji je namijenjen tankoj kosi. Obećava volumen i ojačavanje kose. Meni nikako nije pasao jer mi je isušio kosu. Odgovarat će djevojkama s kratkom kosom koja se brže masti. Također je formula bez silikona.

I to bi bilo to za ovaj post! Pišite mi kako vi odabirete šampone, što očekujete od njih i imate li nekakve odlične preporuke? Imate li želju čitati još ovakvih postova?

Do idućeg puta, lijep pozdrav!

Xoxox Vaša, IV.

Primjedbe

  1. od svih sam isprobala lorealov kojeg koristim vec 2 godine minimalno, jedino sto radim je da promijenim neki drugi lorealov sampon kao onaj extraordinary oil. nemam bas neke volje isprobavati ostale sampone jer mi kosa reagira na promjene :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Loralovi šamponi su općenito super znam da sam ranije koristila još neke vrste. Još ni jednom nisam probala Extraordinary oil verziju iako možda bacim oko idući put n sastav ^_^ pa i probam. Moja je čak i super što joj sve radim. Reklo bi se da je kao pokusni kunić što se šampona tiće :) Tako da se dobro slažemo haha

      Izbriši
  2. Joj ja sam ti bedasta po tom pitanju :) Probam svašta i ne pazim puno, ali eto još je sva kosa na glavi :P

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Haha :D to je bitno. U biti ni ja se nisam puno zamarala s tim dok nisam odlučila pustiti kosu ^_^

      Izbriši

Objavi komentar

   

Preporučeno

RECENZIJA: ZIAJA –goat's milk MASKA ZA KOSU

RECENZIJA: MANZARA – Haljine 2017 - NewIN