DIY: Maska od kokosovog ulja za kosu





Pozdrav dragi moji! 

Prošli tjedan sam se u potpunosti isključila i posvetila završavanju ispita. A sada kada je to iza mene konačno se mogu posvetiti blogu i pisanju.  Istina je da sam posljednjih nekoliko tjedana bila pa i upola manje aktivna nego inače. Međutim, to ne znači da nisam testirala nove proizvode, kupovala i u potpunosti ignorirala sve oko sebe :D U tom razdoblju,  posvećeno sam koristila Eveline serum za trepavice i kokosovo ulje za kosu. O kojem vam i danas pišem. I serum će dobiti svoj post i to vjerojatno vrlo uskoro a do tada, odlučila sam vam reći sve (što znam) o kokosovom ulju  i kakav je utjecaj imalo na mene, odnosno na moju kosu.

Što je to kokosovo ulje? 

Ne znam za vas ali ja do prije godinu dana nisam znala ni da postoji.  Prvi put sam naletjela na njega na Youtube-u, na žalost više ni ne znam koji je to bio video, i vrlo brzo se zainteresirala za ovo ulje ali nikako nisam odlučila probati. 


Za kokosovo ulje na internetu možete naći milijun načina uporabe, osim onih u kuhinji, naravno. U kozmetičkoj industriji je dosta cijenjeno a neke od namjena koje sam ja pronašla su: losion za tijelo, sredstvo za čišćenje lica, skida vodootpornu šminku, regenerator za kosu, kod depilacije, ima antibakterijska svojstva, odlično za nečistu kožu…. Naravno i još puno toga.  Moram priznati da sam mu ja dala šansu samo kod kuhanja i kod njege kose. Odnosno radila sam tretmane dubinske hidratacije kose s njim. 

Kako kokosovo ulje funkcionira? 

U pravilu, molekule kokosovog ulja su puno sitnije nego kod nekih drugih ulja, stoga ono može lako prodrijeti u strukturu kose i nadomjestiti nedostatak proteina koji kosi daju taj sjaj vitalnost i osjećaj mekoće.  Do sada sam isprobavala stvarno razne vrste ulja i moram reći da ništa ne mogu usporediti s djelovanjem kokosovog ulja na moju kosu.

Kakva je moja kosa, i zašto sam počela koristiti kokosovo ulje? 

Moja kosa je duga, prirodno plava, izrazito tanka dlaka koja se jako petlja kada je isušena i nije pretjerano gusta. Tjeme mi je nešto masnije nego li je to normalno ali reguliram pranja suhim šamponom ili baby puderom na svaka dva do tri dana. Koristim lagane šampone, pretežito „one prozirne“  odnosno  pazim da u sastavu nemaju dimeticone  ili neke druge teške silikone (jer se oni ne ispiru i tokom vremena se natalože na kosi i otežavaju ju i isušuju – kontraefekt). Tekstura kose mi je srednje valovita, lako se oblikuje i poprilično je svilenkasta na dodir. Redovno ju ili peglam ili uvijam uvijačem ili pak feniram tako da toplina je redovna pojava kod mene i naravno čak i uz sprej za zaštitu od topline dođe do oštećenja.  Međutim na omjer koji ih ja koristim kosa mi se odlično drži. Isto tako šišam se svaka 2-3 mjeseca pokušavam što duže izdržati i minimalno uvijek rezati jer želim da naraste što duža. Upravo zbog tog puštanja, krenula sam s tretmanima kokosovog ulja.

Kako koristiti kokosovo ulje? 

Pa ukratko prije pranja obilato nanesite i ostavite što duže možete. Međutim, ja sam sebi napravila cijelu proceduru od toga haha. Kokosovo ulje je na sobnoj temperaturi u čvrstom stanju a u dodiru s toplinom prstiju ono se topi u tekuće stanje.



Kod nanošenja, stavljam uvijek ručnik na ramena a kosu razdijelim na nekoliko dijelova, ovisno o tome koliko kopčica imam. Nastojim da mi je kosa raščešljana i ne zapetljana pa da i sam proces stavljanja na kosu bude lakši. 


Ulje iz teglice uzimam malom žličicom a potom prstima sa žličice, čisto da ne bih u ulje zabadala „prljave prste“. 




Kosu odvajam na manje pramenove i lagano nanosim na od vrhova prema gore. Svaki put kada sam gotova s jednim slojem kose uzimam još ulja i umasiram u tjeme na taj predio i prelazim dalje sve dok cijela kosa ne bude prekrivena kokosovim uljem. Za kraj volim dodati još neko ulje najčešće maslinovo jer ga imam u kuhinji i s njim lakše prekrijem kosu koja je bliže tjemenu potom  lagano izmasiram opet cijelo tjeme i kosu zamotam u malu nisku punđu. 


Što se aplikacije tiče tu je kraj. Držim koliko mogu. Neki preporučuju držanje preko noći, no meni je i 2-3 h sasvim dosta. Pola sata prije pranja s kose znam uzeti i fen i lagano zagrijati kosu kako bi ulje bolje djelovalo i ponovno izmasirati tjeme. Ove masaže mi baš pašu a one same po sebi potiču cirkulaciju pa i kosa „brže“ raste. 

Kod ispiranja, šamponiram 3 puta normalnim šamponom, a ukoliko imate malo agresivniji šampon koji više isušuje i dva puta će biti sasvim dosta. Ovdje već bi trebali vidjeti razliku u teksturi, kosa je kao da ste već stavili regenerator na nju, ne petlja se nije kruta izuzetno je meka i podatna čak i dok je mokra. Svejedno za kraj nanesem regenerator ali ovaj put jako malo jer mi ni ne treba. Iskreno mislim da preskočim regenerator da ne bi ni primijetila.

Kakav efekt daje mojoj kosi? 

Sušene traje nešto duže nego inače, ali kosa je savršeno mekana poslije. Obožavam ovo ulje jer mi ne umasti tjeme da moram već idući dan ponovno prati kosu, i ne utječe mi na volumen kose.
Kosa se puno lakše oblikuje figarom i peglom  te je puno podatnija a u konačnici i ekstremno sjajna što ćete i vidjeti sa zadnje fotografije (uzmite u obzir da plava kosa ima manji sjaj nego li tamnije boje) . A mekoća? Neprocjenjiva. 



Do sada sam odradila 3 tretmana kose ovim uljem. Isključujući ovaj za demonstraciju. I vidim pozitivne promijene u svojoj kosi.  Vrhovi više nisu ni upola isušeni kao prije, a efekt koje ulje daje traje i više od tjedan – dva. Prvi tretman je trajao kraće ponovila sam ga već za 5 dana  a treći sam radila nakon 10 dana. Od tada nisam imala potrebu za novim sve do danas, prošlo je oko 15tak dana. Tako da vrijeme trajanja efekta od tretmana se produljuje kako ga sve više koristite a kosa je i dalje u puno boljem stanju nego prije.  

Moram upozoriti da ipak ne truskate ovo ulje glavom bez obzira. Ako kosu previše zasitite ovim uljem, postići ćete kontraefekt kao kod korištenja silikona na kosi. Preporučujem da promatrate svoju kosu, i radite ovaj tretman kada je potreban  a ne na tjednoj bazi. Ulje na suhoj kosi nakon pranja za zaglađivanje kod mene ne funkcionira, previše zamasti kosu tako da vam to ne preporučujem osim ako imate jako jako suhu kosu. 

Ulje korišteno u ovom demo postu je iz dm-a i možete ga nabaviti u količini od 200 ml po cijeni od 31 kune. Do sada je potrošeno nešto više od pola a odrađena su 4 intenzivna tretmana. Uzmite u obzir da imam dosta dugu kosu. 

I za kraj, ako puštate kosu, onda morate s vremena na vrijeme joj posvetiti pažnju. Kokosovo ulje je jedna od najboljih alternativa iz prirode a da ne košta stotine kuna. Dobit ćete odličan efekt a uporaba je i više nego jednostavna. 

Evo još jednom popisa svih proizvoda i alata koji  će vam trebati za ovaj tretman:

Kokosovo ulje (moje je iz dm-a 32 kune) 
Kopčice za kosu po izboru, količina ovisi koliko kose imate i kako vam je lakše za baratati. 
Češalj ili četka za kosu
Ručnik kako biste zaštitili odjeću
i za kraj dodatno ulje po želji za masažu tjemena, odlično funkcionira maslinovo ulje ili ricinusovo ulje (potiče rast i obnavljanje kose).

Kako vam se čini kokosovo ulje? Jeste li već probali ovakve tretmane kod kuće i imate li vi kakve odlične kućne DIY maske za kosu i rast kose? 

Hvala vam na čitanju i do idućeg puta, šaljem vam puno toplih pozdrava! 

Xoxo

Vaša, Iv.

Primjedbe

  1. Ja sam trazila nedavno da kupim pa je bilo na zalost rasprodano :(
    Nisam ga bas planirala koristiti za kosu vec za razne diy pilinge za tijelo, za usne i slicno ali nakon ovog cu pokusati i na kosi jer me trenutno ni malo ne slusa :(
    Predivna recenzija, stvarno si sve lijepo i detaljno objasnila.
    I fotke su ti odlicne ♥

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svakako kada uloviš jedno daj mu priliku i kod kose :D Hvala ti puno :) Drago mi je da ti se sviđa i da je pomogla :))

      Izbriši
  2. Ja sa njime kuham, odnosno pržim hranu xD
    Baš sam bedasta jer stalno slušam o dobrobitima za sve živo, ali osim u papici još nisam isprobala!
    Ovo mi je idući zadatak..uvjerila si me :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moja sestra i ja smo pravi kokosoljupci pa vjeruj da je nekada teško samo ga mazati po kosi haha Pogotovo jer predivno miriše :) Javi kakvi su dojmovi kada probaš! :))

      Izbriši
  3. Ima i jeftinijih dosta. Ovo mi je pretjerana cijena. Cesto bude Encianovo na akciji. Meni je od Kernnela najbolje zapravi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Još se na žalost nisam toliko raspitivala oko jeftinijih opcija ali sada svakako i hoću. Ovo iz dm-a mi je nekako prvo upalo u oko pa sam odlučila probati :) Hvala ti na preporukama :))

      Izbriši
  4. I meni je super kokosovo ulje, a kosa ti je divna! Boja je prelijepa :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvalaa <3 :D Da,da vidjela sam da si ga koristila nakon promijene boje kose i da ti se kosa baš lijepo sjaji :))

      Izbriši
  5. Odličan tutorial! Morati ću i ja probati ovo čudo :)

    OdgovoriIzbriši
  6. U ovo zbilja super zvuči, i kosa ti je zbilja prekrasna :D
    Za sada koristim samo ricinusovo za kosu i koristim ga kad se sjetim jer sam se prije dvije godine zeznula i koristila ga prije svako pranja (svaki drugi dan) i to je zbilja pretjerano bilo, kod obrva ista stvar. Sada su se obrve napokon ispunile, dokaz da se ne smijem pretjerivati :D
    Moram već jednom kupiti kokosovo ulje, ali uvijek nešto drugo uleti važnije :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti! I ja sam imala ricinusovo ulje ali mi je bilo preteško za nanošenje jer je jako gusto. Mislim da ću ga opet probati ali u mješavini s nekim drugim, malo više tekućim :D Baš sam se ufurala u ulja posljednje vrijeme :D u nadi da će ta kosa konačno narasti na željenu duljinu haha

      Izbriši
    2. Koja ti je to željena duljina kose? Meni ovo izgleda prilično dugooo :D
      Nakon godine dana kratkih frizura odlučila sam opet pustiti kosu jer mi je dosadna prirodna smeđa kosa i jedva čekam da naraste do ramena da se opet pofarbam u crveno :D zbilja moram nabaviti taj kokos i sva ulja da brže počne rast :)

      Izbriši
    3. Pa sada je duža nego li je ikada bila :D Ali htjela bih da je cijelom dužinom leđa :D Što duže to bolje haha. Čula sam da i maska od luka super djeluje na rast al nekako mi nije ugodno luk stavljati na kosu haha :D

      Izbriši
    4. preko cijelih leđa :o svaka čast ako ćeš imati volje za njegu tako duge kose :D
      ja ju od svoje recimo 12. puštam do pola leđa i kad naraste se šišam na skroz kratko jer mi dosadi i trebam neku promijenu :)
      Tko želi neka stavlja luk, nije mi toliko bitno da naraste haha :D

      Izbriši
    5. Ma meni je to više gušt :D Kratku ne volim na sebi jer mi je iskreno teža za održavanje. Da bi dobro izgledala moram ju fenirati peglati i što sve ne, a duga čak i može proći kada se prirodnim putem suši ili pletenicu spletem pa imam lagane valove :D U svakom slučaju i o tipu kose ovisi. Ali nek je zdrava. Za dužinu ćemo lako :D

      Izbriši
  7. Baci pogled u trgovine Greencajg - imaju na Trešnjevci i u Heinzlovoj. Kod njih bude kokosovo ulje 1l za 39 kn. Kod njih ja redovno kupujem. I da kosa ti je prekrasna :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti! :) Super za preporuku! Svakako ću kada potrošim ovo iz dm-a zaviriti i ja tamo :D

      Izbriši

Objavi komentar

   

Preporučeno

RECENZIJA: MANZARA – Haljine 2017 - NewIN

RECENZIJA: ZIAJA –goat's milk MASKA ZA KOSU